Ohje:Sisällys

Järjestöwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

HYYn järjestöwiki – järjestötoimijoilta järjestötoimijoille

Järjestöwikiin on kerätty tietoa sekä HYYn piirissä toimimisesta että yhdistystoiminnasta yleisesti. Järjestöwikin ytimen muodostaa Yhdistysopas, jonka aihealueet antavat perustietoa järjestön pyörittämisestä. Wiki tarjoaa myös apua ja vinkkejä käytännön toiminnan pyörittämiseen sekä yksittäisten toimijoiden tueksi. Erityisesti käytännön vinkit ja ns. hiljainen tieto järjestötoimijoilta ovat tervetulleita osaksi Järjestöwikiä.

Yleisiä ohjeita järjestöwikin päivittämiseen

Järjestöwikiin pyritään keräämään sellaista tietoa, joka ei vaadi aktiivista päivitystä. HYYn toimijat eivät päivitä tiuhaan muuttuvia tietoja Järjestöwikiin, eikä vastaavaa tietoa tulisi myöskään kenenkään muun lisätä. Ajankohtaisista asioista tietoa löytyy HYYn verkkosivuilta, Järjestöwikin tarkoitus on puolestaan toimia nettisivujen tukena. Ethän siis lisää Järjestöwikiin vuosittain muuttuvia asioita, esimerkiksi Alina-salin varauskierrosten päivämääriä tai tilojen vuokraushinnastoja. Väärä informaatio, jonka olemassa olo on ehtinyt unohtua, aiheuttaa helposti paljon harmia.

Jos Järjestöwikistä puuttuu jotain olennaista, mikä ei myöskään löydy HYYn verkkosivuilta – lisää se tällöin itse!

Wikiä päivittäessa kannattaa pitää mielessä se, että järjestöt ovat hyvin erityyppisiä, eikä oman järjestön toimintatapaa tule suoraan yleistää ainoaksi oikeaksi tavaksi toteuttaa jokin asia. Esimerkkejä omista toimintatavoista saa toki lisätä Järjestöwikiin vapaasti. Wikiä selatessa voi myös napata helposti toisten hyväksi toteamia käytäntöjä ja mukauttaa ne oman järjestön toimintaan sopivaksi.

Olethan myös huolellinen tekstin ulkoasun ja sisällön kanssa etkä lisää virheellistä tai vanhentunutta tietoa. Älä lisää tai korjaa asioita kuten ne olivat viisi vuotta sitten - tai kuten niiden sinun mielestäsi pitäisi olla. Jos viittaat tekstissä johonkin viralliseen dokumenttiin, lisää siihen myös linkki. Listaa aina käyttämäsi lähteet sivun loppuun erillisen alaotsikon ”Lähteet” alle.

Teknisiä ohjeita järjestöwikin päivittämiseen

Järjestöwikiä voivat päivättää kaikki HYYn jäsenet. Päivitysoikeudet voi pyytää sähköpostitse HYYn järjestöasiantuntijalta (jarjestosihteeri[at]hyy.fi).

Järjestöwikiä päivitetään samalla tavalla kuin muita wiki-verkkosivuja. Ohjeet wikisivujen muokkaamiseen löydät vaikkapa Suomenkielisestä Wikipediasta.

Uusia sivuja luodessa tai sisältöä tuottaessa on syytä muistaa linkittää sivulle joltakin toiselta sivulta sekä lisätä sivulle luokka. Wikisivut näkyvät toki hakukoneissa ja Wikin omassa haussa, mutta parhaiten niille kuitenkin löytää Wikin sisäisten linkkien kautta. Jos sivulle ei johda linkkejä, se saatta pahimmillaan tippua hakukoneista ja jäädä siten kokonaan vaille lukijoita.

Sivujen poistaminen ja uudelleennimeäminen

Wikissä sivuja voi nimetä uudelleen ja poistaa sivun oikeassa yläkulmassa näkyvästä pienestä nuolesta. Nuolta klikkaamalla aukeaa pudotusvalikko, jonka toiminnolla "Siirrä" voi nimetä sivun uudelleen ja "Poista"-toiminnolla tuhota sivun. Kumpaakin toimintoa käyttäessä pitää muistaa kirjoittaa syy toimenpiteelle, jotta muut käyttäjät tietävät miksi näin on tehty. Sivuja siirtäessä pitää lisäksi muistaa tarkistaa, oliko sivulle linkkejä ja korjata ne.

Sivujen luokittelu

Kaikki Wikiin lisättävät sivut on lisättävä johonkin luokkaan, jotta ne on mahdollista löytää ja jotta Wikin rakenne säilyy ymmärrettävänä. Luokka lisätään kirjoittamalla sivun loppuun normaali sisänen linkki, jonka tekstiksi tulee "Luokka:Halutun luokan nimi", ilman lainausmerkkejä. Järjestöwikissä luokat vastaavat Etusivun sisällysluettelon jakoa, ja kaikkien artikkeleiden pitäisi sopia johonkin näistä luokista. Jos artikkeli ei tunnu sopivan mihinkään luokkaan, voi myös luoda uuden luokan, mutta tästä olisi suotavaa ilmoittaa wikiä ylläpitävälle HYYn järjestöasiantuntijalle, jarjestosihteeri[at]hyy.fi.

UKK

K: Minulla on Järjestöwikiin liittyvä ongelma/kysymys/risuja/ruusuja. Kehen otan yhteyttä?
V: Wikiä koskevat yhteydenotot voit lähettää osoitteeseen jarjestosihteeri[at]hyy.fi.

K: Ketkä tekevät järjestöwikiä?
V:Järjestöwikiä voivat tehdä kaikki järjestötoimijat! Artikkelipohjat on tuotettu HYYn toimesta, mutta kuka tahansa halukas voi pyytää tunnukset uusien sisältöjen ja sivujen luomiseen HYYn järjestöasiantuntijalta.

K: Miksi haluaisin käyttää aikaani Wikin päivittämiseen?
V: HYYn nettisivut ovat liian virallinen tiedotuskanava epävirallisen hiljaisen tietouden levittämiseen. Wiki on hyvä reitti jakaa eteenpäin kantapään kautta opittuja asioita, jotta uusien järjestöaktiivipolvien ei tarvitse tehdä samoja virheitä. Voit siis auttaa muita järjestötoimijoita kehittämään omaa toimintaansa parempaan suuntaan. Järjestöwikin kautta voit myös mainostaa järjestösi palveluita toisille järjestöille sekä esitellä järjestöäsi potentiaalisille uusille jäsenille.

K: Mistä löydän ohjeet wikin sivujen muokkaamiseen?
V: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ohje:Kuinka_sivuja_muokataan