Ero sivun ”Ympäristöasiat” versioiden välillä

Järjestöwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rivi 17: Rivi 17:
 
== Vertaistukea ja neuvoja ==
 
== Vertaistukea ja neuvoja ==
  
Neuvoja ja tukea ympäristövastaavat saavat halutessaan [http://blogs.helsinki.fi/hyy-ymp/ HYYn ympäristövaliokunnalta] ja [https://hyy.helsinki.fi/fi/yhteystiedot-faq/hallitus HYYn hallituksen ympäristöasioista vastaavalta jäseneltä]. HYYn Ympäristövaliokunta järjestää muun toiminnan lomassa yhdestä kahteen kertaan vuodessa ympäristövastaavien tapaamisen. Ympäristövaliokunnan toimintaan tutustuminen voi olla vastaaville hyödyllinen mahdollisuus verkostoitua ja saada uusia ideoita oman järjestön tapahtumia varten. Katso myös [https://hyy.helsinki.fi/sites/default/files/2018-03-14_sitsiopas_nettiin_suomi.pdf ympäristövaliokunnan sitsioppaasta] parhaat vinkit ympäristön huomioimiseen akateemisessa pöytäjuhlissa
+
Neuvoja ja tukea ympäristövastaavat saavat halutessaan [http://blogs.helsinki.fi/hyy-ymp/ HYYn ympäristövaliokunnalta] ja [https://hyy.helsinki.fi/fi/yhteystiedot-faq/hallitus HYYn hallituksen ympäristöasioista vastaavalta jäseneltä]. HYYn Ympäristövaliokunta järjestää muun toiminnan lomassa yhdestä kahteen kertaan vuodessa ympäristövastaavien tapaamisen. Ympäristövaliokunnan toimintaan tutustuminen voi olla vastaaville hyödyllinen mahdollisuus verkostoitua ja saada uusia ideoita oman järjestön tapahtumia varten. Katso myös [https://hyy.helsinki.fi/sites/default/files/2018-03-14_sitsiopas_nettiin_suomi.pdf ympäristövaliokunnan sitsioppaasta] parhaat vinkit ympäristön huomioimiseen akateemisessa pöytäjuhlissa. Kieliversiot oppaasta löytää [https://hyy.helsinki.fi/fi/media-arkisto/julkaisut/esitteet HYYn verkkosivuilta].
  
 
Vinkkejä omaan ympäristöohjelmaan voi hakea vaikkapa muiden järjestöjen ohjelmista. Esimerkiksi [http://www.tyt.fi/yhdistys/yhdistyksen-asiakirjat/ Teologian ylioppilaiden tiedekuntayhdistyksen ympäristöohjelmasta] löytyy paljon hyviä käytännön ideoita. Myös Helsingin yliopistolla on oma laajempi ympäristöopas, joka on luettavissa [https://flamma.helsinki.fi/portal/home/sisalto?_nfpb=true&_pageLabel=pp_list&placeId=HY284559 Flamma-intranetissä]. Ideoita ympäristöohjelmaan saa myös Helsingin seudulla toimivilta ympäristöjärjestöiltä.
 
Vinkkejä omaan ympäristöohjelmaan voi hakea vaikkapa muiden järjestöjen ohjelmista. Esimerkiksi [http://www.tyt.fi/yhdistys/yhdistyksen-asiakirjat/ Teologian ylioppilaiden tiedekuntayhdistyksen ympäristöohjelmasta] löytyy paljon hyviä käytännön ideoita. Myös Helsingin yliopistolla on oma laajempi ympäristöopas, joka on luettavissa [https://flamma.helsinki.fi/portal/home/sisalto?_nfpb=true&_pageLabel=pp_list&placeId=HY284559 Flamma-intranetissä]. Ideoita ympäristöohjelmaan saa myös Helsingin seudulla toimivilta ympäristöjärjestöiltä.

Versio 10. syyskuuta 2018 kello 13.41

Ympäristövastaava

Ympäristövastaava huolehtii siitä, että järjestön toiminnassa otetaan huomioon ympäristönäkökulmat. Vastaavan tärkeimpiä tehtäviä järjestössä on ympäristöohjelman suunnitteleminen ja edellisen päivittäminen sekä ohjelman toteuttamisen seuraaminen.

Ympäristövastaavan tehtävät vaihtelevat järjestön koon ja toimintatapojen mukaan. Ei siis ole yhtä kaavaa sille, miten vastaava hommansa hoitaa. Tärkeintä on, että ympäristövastaava pitää ympäristönäkökulmat esillä järjestön toiminnassa parhaimmaksi kokemallaan tavalla ja kannustaa järjestöä toimimaan ympäristöystävällisesti.

Ympäristöohjelma

Ympäristöohjelman tarkoitus on kertoa miksi, millä tavoin ja millaisella aikataululla järjestö haluaa edistää ympäristöystävällistä ajattelua toiminnassaan. Ohjelman tarkoituksena on myös sitouttaa ja kannustaa järjestön jäseniä toimimaan ympäristöystävällisemmin.

Ohjelmassa on tärkeää kertoa miksi ympäristöasioita halutaan huomioida: haluaako järjestö vastata toiminnallaan jäsentensä toiveita, huomioida paremmin kestävät toimintamallit vai jopa harjoittaa ympäristönsuojelua aktiivisesti. Ympäristöohjelman tulisi sisältää tavoitteita, jotka järjestö pyrkii ja kykenee toiminnallaan saavuttamaan. Ympäristöohjelmaa kannattaa päivittää joka vuosi ympäristövastaavan vaihtuessa tai ainakin kahden vuoden välein.

Ympäristöohjelma voi sisältää tavoitteita esimerkiksi seuraavissa kategorioissa: tilojen käyttö, hankinnat, tapahtumat, vaikuttaminen ja koulutus. Tilojen käytössä huomioon otettavia asioita ovat esimerkiksi energiansäästö ja kierrätys. Valot tulee sammuttaa kun tiloja ei käytetä ja kierrätysohjeiden olisi hyvä olla selkeät. Tapahtumia järjestäessä kannattaa pyrkiä vähentämään jätemäärää esimerkiksi mitoittamalla ruoka mahdollisimman tarkasti ja välttämällä kertakäyttökulttuuria.

Ympäristöohjelman toteuttaminen on kaikkien järjestön jäsenten vastuulla. Kun ohjelma hyväksytään joko järjestön yleiskokouksessa tai järjestön hallituksen kokouksessa, tulee siitä järjestön toimintaa ohjaava dokumentti. Ympäristöohjelma on hyvä rakentaa järjestön piirteiden mukaiseksi. Ei siis ole järkevää, että esimerkiksi pienen ainejärjestön ympäristöohjelma muistuttaa HYYn ympäristöohjelmaa.

Vertaistukea ja neuvoja

Neuvoja ja tukea ympäristövastaavat saavat halutessaan HYYn ympäristövaliokunnalta ja HYYn hallituksen ympäristöasioista vastaavalta jäseneltä. HYYn Ympäristövaliokunta järjestää muun toiminnan lomassa yhdestä kahteen kertaan vuodessa ympäristövastaavien tapaamisen. Ympäristövaliokunnan toimintaan tutustuminen voi olla vastaaville hyödyllinen mahdollisuus verkostoitua ja saada uusia ideoita oman järjestön tapahtumia varten. Katso myös ympäristövaliokunnan sitsioppaasta parhaat vinkit ympäristön huomioimiseen akateemisessa pöytäjuhlissa. Kieliversiot oppaasta löytää HYYn verkkosivuilta.

Vinkkejä omaan ympäristöohjelmaan voi hakea vaikkapa muiden järjestöjen ohjelmista. Esimerkiksi Teologian ylioppilaiden tiedekuntayhdistyksen ympäristöohjelmasta löytyy paljon hyviä käytännön ideoita. Myös Helsingin yliopistolla on oma laajempi ympäristöopas, joka on luettavissa Flamma-intranetissä. Ideoita ympäristöohjelmaan saa myös Helsingin seudulla toimivilta ympäristöjärjestöiltä.


Lista hyödyllisistä linkeistä:

WWF:n oppaat ja esitteet

HSY:n lajitteluopas

Suomen Luonnonsuojeluliiton ohjeita


Ideoita ympäristöystävällisempään ruuanlaittoon:

http://www.kasvisruokaa.fi

https://www.hellapoliisi.fi/kasvisruoat/

http://vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/ruoka/reseptit

Kehitysyhteistyöasiat

Kehitysyhteistyö on usein lähellä ympäristötoimintaa. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on vuonna 2013 laatinut Kehitysyhteistyön ABC järjestöille -oppaan, joka tarjoaa helposti toteutettavia ideoita kehy-toiminnan aloittamiseen opiskelijajärjestöille. Opas on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.