Ero sivun ”Ympäristöasiat” versioiden välillä

Järjestöwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rivi 17: Rivi 17:
 
Ympäristöohjelmaan  on hyvä nostaa tavoitteita ainakin seuraavista osa-alueista: tilojen  käyttö (esimerkiksi energiansäästö, kierrätys), hankinnat, tapahtumat,  vaikuttaminen ja koulutus. Ympäristöohjelman kylkeen on hyvä liittää  kierrätysohjeet sekä ohjeistus siitä, mistä löytyy lähin  jätekeräyspiste.
 
Ympäristöohjelmaan  on hyvä nostaa tavoitteita ainakin seuraavista osa-alueista: tilojen  käyttö (esimerkiksi energiansäästö, kierrätys), hankinnat, tapahtumat,  vaikuttaminen ja koulutus. Ympäristöohjelman kylkeen on hyvä liittää  kierrätysohjeet sekä ohjeistus siitä, mistä löytyy lähin  jätekeräyspiste.
  
Vinkkejä omaan ympäristöoppaaseen voi hakea esimerkiksi muiden järjestöjen sekä HYYn ympäristöoppaasta.
+
Vinkkejä omaan ympäristöoppaaseen voi hakea esimerkiksi muiden järjestöjen sekä [http://blogs.helsinki.fi/hyy-ymp/files/2010/04/boff.pdf HYYn ympäristö-oppaasta].
 
+
[http://blogs.helsinki.fi/hyy-ymp/files/2010/04/boff.pdf HYYn ympäristö-opas]
+
  
 
[[Luokka:Virkailijaopas]]
 
[[Luokka:Virkailijaopas]]

Versio 23. lokakuuta 2013 kello 11.24

Järjestöt siinä missä kaikki muutkin voivat antaa osansa yhteisestä vastuusta ympäristöstä.

Ympäristövastaavan tehtävät

Ympäristövastaavan tehtävä vaihtelee järjestön koon ja toimintatapojen mukaan eikä olekaan olemassa yhtä kaavaa sille, mitä ympäristövastaavan kuuluisi tehdä. Yksi asia eri järjestöjen ympäristövastaavia kuitenkin yhdistää: heidän tehtävänään on pitää huolta siitä, että järjestön kaikessa toiminnassa otetaan huomioon myös ympäristönäkökulmat.

Ympäristövastaavan tärkeimpiä tehtäviä järjestössä on ympäristöoppaan luominen, päivittäminen sekä toteuttamisen seuraaminen.

Ympäristöopas

Ympäristöohjelman tarkoitus on kertoa siitä, miksi, millä tavoin ja myös millaisella aikataululla järjestö haluaa toimintansa ympäristönäkökulmia edistää. Ohjelma toimii siis järjestön toimintaa ohjaavana dokumenttina. Ympäristövastaavan tehtävä on seurata ohjelman toteuttamista, antaa ideoita sen noudattamiseen sekä miettiä uusia tavoitteita ja toteuttamistapoja ohjelman päivittämistä varten.

Ympäristöohjelman toteuttaminen on kaikkien järjestön jäsenien vastuulla. Kun ympäristöohjelma hyväksytään joko järjestön yleiskokouksessa tai järjestön hallituksen kokouksessa, tulee siitä järjestön toimintaa ohjaava dokumentti. Ympäristöohjelman ollessa yksi toiminnanohjausdokumentti on sen sisältö hyvä rakentaa järjestön piirteiden mukaiseksi. Ei ole välttämättä järkevää, että esimerkiksi pienen ainejärjestön ympäristöohjelma muistuttaisi HYYn ympäristöohjelmaa.

Ohjelmassa on tärkeää sanoa ääneen se, miksi ympäristöasioita halutaan huomioida - onko kyseessä kestävän kehityksen periaatteiden huomioimista vai aktiivista luonnonsuojelua. Ohjelmaan on hyvä nostaa joitakin tavoitteita sekä kertoa, miten näihin tavoitteisiin päästään. Koska tavoitteisiin on tarkoitus päästä, on ympäristöohjelman hyvä olla määräaikainen, esimerkiksi muutaman vuoden. Tavoitteiden saavuttamisen mukaan ympäristöohjelmaa on hyvä päivittää.

Ympäristöohjelmaan on hyvä nostaa tavoitteita ainakin seuraavista osa-alueista: tilojen käyttö (esimerkiksi energiansäästö, kierrätys), hankinnat, tapahtumat, vaikuttaminen ja koulutus. Ympäristöohjelman kylkeen on hyvä liittää kierrätysohjeet sekä ohjeistus siitä, mistä löytyy lähin jätekeräyspiste.

Vinkkejä omaan ympäristöoppaaseen voi hakea esimerkiksi muiden järjestöjen sekä HYYn ympäristö-oppaasta.


Kehitysyhteistyöasiat

Kehitysyhteistyö on usein lähellä ympäristötoimintaa. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on vuonna 2013 laatinut Kehitysyhteistyön ABC järjestöille -oppaan, joka tarjoaa helposti toteutettavia ideoita kehy-toiminnan aloittamiseen opiskelijajärjestöille. Opas on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.