Ero sivun ”Uuden yhdistyksen perustaminen” versioiden välillä

Järjestöwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rivi 1: Rivi 1:
== Uuden järjestön perustaminen ==
+
Yhdistyksen eli tietyn asian ympärille keskittyvän ihmisten yhteenliittymä voi perustaa vähintään kolme vähintään 15-vuotiasta henkilöä, jotka ovat perustettavan yhdistyksen sääntöjen mukaan järjestön äänioikeutettuja jäseniä.
  
Yhdistyksen perustaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman huolellisuutta. Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta löytyy ohjeistus uuden yhdistyksen perustamiseen ja rekisteröimiseen:
+
Yhdistyksen perustamista varten kutsutaan koolle perustamiskokous. Perustamiskokouksessa päätetään yhdistykselle nimi, hyväksytään yhdistyksen säännöt ja sovitaan yhdistyksen jäseniksi liittymisestä. Yhdistyksen perustavat henkilöt allekirjoittavat perustamiskirjan, johon kirjataan edellä mainitut asiat. Perustamiskirjan mallin löydät [http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/lomakkeet_mallisaannot.html täältä].
http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/yhdistys_perustaminen.html
+
Samasta paikasta löytyy myös malleja säännöiksi ja perustamiskirjaksi. PRH:n ohjeita kannattaa kuitenkin soveltaa oman järjestön toiminnan mukaan.
+
  
== HYYn piiriin hakeminen ==
+
Mikäli näin päätetään, voidaan yhdistys myös [[Yhdistyksen rekisteröiminen | rekisteröidä]]. Erityisesti tällöin kannattaa vilkaista PRH:n verkkosivuilla olevia [http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/lomakkeet_mallisaannot.html sääntömalleja]. PRH tarjoaa vapaaseen käyttöön myös [http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/yhdistys_perustaminen/tarkoitus_toiminta.html malleja aatteellisen yhdistyksen tarkoitukseksi ja toimintamuodoiksi], jotka siis on määriteltävä yhdistyksen säännöissä.
  
Kaikki Helsingin yliopiston opiskelijoiden yhdistykset eivät automaattisesti kuulu HYYn piiriin. Vain HYYn järjestörekisteriin hyväksytyt järjestöt saavat käyttää HYYn tarjoamia järjestöpalveluita. HYYn piirissä toimii tällä hetkellä noin 250 erilaista järjestöä. Uusia järjestöjä hyväksytään ylioppilaskunnan piiriin kahdesti vuodessa, helmikuun ja syyskuun lopussa. Helmikuun lopussa HYYn piiriin hakevat järjestöt voivat anoa samalla myös toiminta-avustusta. Hakuajoista tiedotetaan vuosittain HYYn sivujen järjestöosiossa, mutta lähtökohtaisesti helmikuun ja syyskuun viimeinen perjantai klo 12.00 mennessä on hakemuksen viimeinen jättöaika.
+
Tarkemmat ohjeet uuden yhdistyksen perustamiseen löytyvät PRH:n [http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/yhdistys_perustaminen.html verkkosivuilta].
 
+
HYY edellyttää piiriinsä pyrkiviltä järjestöiltä joitain asioita, lue [[http://hyy.helsinki.fi/sites/default/files/S%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t%20HYYn%20piiriss%C3%A4%20toimivaksi%20j%C3%A4rjest%C3%B6ksi_fi.pdf Säännöt HYYn piirissä toimivaksi järjestöksi]].
+
<br><br>
+
'''Haettaessa HYYn piiriin tulee jättää seuraavat asiakirjat:''' <br>
+
<ul>
+
<li>perustamiskirja </li>
+
<li>jäsenluettelo (HYYläisten jäsenten osalta merkittävä opiskelijanumero) </li>
+
<li>toimintasuunnitelma kuluvalle vuodelle</li>
+
<li>talousarvio eli budjetti kuluvalle vuodelle</li>
+
<li>säännöt </li>
+
</ul>
+
 
+
 
+
Hakemus HYYn piirin järjestöksi tehdään HYYn sähköisen Tahlo-järjestelmän kautta. [[Tahlon käyttöohje | TAHLOn käyttöohjeissa]] kerrotaan kuinka hakemus jätetään. Hakemuksen liitteet voi palauttaa joko Tahlon kautta tai paperisina HYYn palvelutoimistoon.
+
 
+
Talousjohtokunta käsittelee hakemukset ja hyväksyy uudet järjestöt HYYn piiriin. Tiedon hyväksymisestä tai hylkäämisestä saa normaalisti noin kuukauden kuluttua hakuajan päättymisestä. Hyväksymisen jälkeen järjestö saa käyttää HYYn järjestöpalveluja ja hakea HYYn järjestötukia.
+
 
+
== HYYn piiristä poistaminen ==
+
 
+
Järjestö voidaan myös poistaa HYYn piiristä. Tällöin järjestöllä ei ole enää oikeutta HYYn järjestöpalveluihin. Järjestö voidaan poistaa HYYn piiristä, jos se ei enää täytä HYYn piiriin kuulumisen ehtoja (kts. erit. §9.]
+
  
 
[[Luokka:Yhdistystoiminnan perusteet]]
 
[[Luokka:Yhdistystoiminnan perusteet]]

Versio 26. kesäkuuta 2013 kello 17.50

Yhdistyksen eli tietyn asian ympärille keskittyvän ihmisten yhteenliittymä voi perustaa vähintään kolme vähintään 15-vuotiasta henkilöä, jotka ovat perustettavan yhdistyksen sääntöjen mukaan järjestön äänioikeutettuja jäseniä.

Yhdistyksen perustamista varten kutsutaan koolle perustamiskokous. Perustamiskokouksessa päätetään yhdistykselle nimi, hyväksytään yhdistyksen säännöt ja sovitaan yhdistyksen jäseniksi liittymisestä. Yhdistyksen perustavat henkilöt allekirjoittavat perustamiskirjan, johon kirjataan edellä mainitut asiat. Perustamiskirjan mallin löydät täältä.

Mikäli näin päätetään, voidaan yhdistys myös rekisteröidä. Erityisesti tällöin kannattaa vilkaista PRH:n verkkosivuilla olevia sääntömalleja. PRH tarjoaa vapaaseen käyttöön myös malleja aatteellisen yhdistyksen tarkoitukseksi ja toimintamuodoiksi, jotka siis on määriteltävä yhdistyksen säännöissä.

Tarkemmat ohjeet uuden yhdistyksen perustamiseen löytyvät PRH:n verkkosivuilta.