Ero sivun ”Rahaliikenne käytännössä” versioiden välillä

Järjestöwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
p
Rivi 16: Rivi 16:
  
 
[http://talousopas.partio.net/ Partiolaisten taloudenhoito-opas]
 
[http://talousopas.partio.net/ Partiolaisten taloudenhoito-opas]
 +
 +
[[Luokka:Järjestön talous|*]]

Versio 1. heinäkuuta 2013 kello 10.57

Yhdistyksen taloudesta on vastuussa hallitus kokonaisuutena. Käytännössä talousasiat on hallituksessa kuitenkin delegoitu erillisen taloudenhoitajan, rahastonhoitajan tai talousvastaavan tehtäväksi.

Yhdistyksen talous tulee lain mukaan hoitaa hyvin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rahaa saa käyttää vain toimintasuunnitelmassa määrättyihin tarkoituksiin talousarvion mukaisissa puitteissa, sekä muihin välttämättömiin tai yllättäviin tarkoituksiin. Rekisteröity yhdistys voi avata tilin yhdistyksen nimissä, mikä helpottaa taloudenpitoa olennaisesti. Yhdistys voi myöntää kenelle tahansa tilinkäyttöoikeuden hallituksen kokouksen tekemällä päätöksellä.

Vaikka taloudenhoitaja huolehtiikin rahaliikenteen ja kirjanpidon arjesta, kaikki olennaiset päätökset taloudellisista asioista on hyväksyttävä hallituksessa. Hallitus vastaa yhdistyksen kokoukselle taloudenpidosta kollektiivina, ja mahdollinen vahingonkorvausvastuu koskee koko hallitusta. Tästä syystä taloudenhoitajan on syytä pitää muu hallitus ajan tasalla esimerkiksi yhdistyksen tilin ja kassan saldosta, talousarvion toteutumisesta, tapahtumien tuotoista ja kustannuksista ynnä muista talousasioista. Hyvä ja helppo tapa on esimerkiksi kuukausittaiset tai neljännesvuosittaiset katsaukset, jossa käydään läpi keskeiset talousluvut. Samalla taloudenhoitaja tulee käyneeksi läpi oleellisimmat talousasiat.

Tositteet

Hyvin olennaista taloudenhoidon arjessa on ottaa talteen tosite, eli käytännössä usein kuitti, jokaisesta tapahtumasta, jossa raha liikkuu suuntaan tai toiseen.

Verotus

Yleishyödyllinen yhdistys on vapautettu arvonlisäverosta.

Taloudenhoitoon liittyviä linkkejä

Partiolaisten taloudenhoito-opas